Test av värmeljus

Jag har testat några olika sorters värmeljus för att jämföra effekt, värmekostnader och  brinntider. Testerna utfördes med en värmeljuskamin med sju st värmeljus.  En halv liter vatten värmdes från 20 till 80 °C i en kastrull med lock och tiden mättes.  Vid varje test  gjordes minst fem mätperioder och den genomsnittliga tiden för de fem första beräknades. Ljusen vägdes före och efter testet för att fastställa den förbrukade ljusmassans vikt. Varje ljustyp testades minst tre gånger och de genomsnittliga värdena visas i tabellen och diagrammen nedan.

Detta är alltså ingen uppmätning av den verkliga effekten, men eftersom värmeförlusten till den omgivande luften är lika för alla ljus, blir uppvärmningstiden indirekt ett mått på ljusens effekt.  Den teoretiska effekten kan man beräkna med hjälp av ljusmassans vikt och värmevärde samt brinntiden.  Ljusmassan kan bestå av olika blandningar av paraffin, stearin och vax.  I de flesta värmeljus består ljusmassan till största delen av paraffin, som har ett kalorimetriskt värmevärde på ca 46 MJ/kg eller kJ/g.  Om den förbrukade vikten är 12 gram och brinntiden 4 timmar blir effekten ca 38 watt enligt följande:

Energin:   12 g x 46 kJ/g = 552 kJ = 0,153 kWh
Effekten:  552 kJ / (4 x 3600 s) x 1000 = 38,3 J/s eller watt

Den beräknade effekten för de testade ljusen blev ca 26-39 watt.  Detta är den genom-snittliga effekten. Eftersom lågorna är mindre i början och slutet av brinntiden, är den maximala effekten något högre.  Baserat på skillnaden i uppvärmningstiderna för de olika mätperioderna bör maxeffekten vara ca 10-20 % över den genomsnittliga. Det innebär att maxeffekten från ett värmeljus är ca 30-45 watt.

 
Utförande: P = pressad ljusmassa,  G = gjuten ljusmassa,  S = stearin

* I dessa ljus föll flera av vekarna och slocknade, så det gick inte att få något tillförlitligt
–  mätresultat för uppvärmningstiden.  Övriga värden gäller för de ljus som brann ut helt.

Brinntiden och effekten är till stor del  beroende av vekens  kvalitet och  infästning i vek-hållaren.  I flera ljus sitter vekarna fast dåligt i vekhållarna, vilket kan leda till att de lägger sig snett när ljusmassan har smält.  Detta gör att lågan blir mindre eller slocknar helt.  I de ljus som har en pressad ljusmassa kan man ta ut den ur koppen, kontrollera vekhållarna och vid behov klämma ihop dem för att fästa veken bättre.  När vekarna står upprätta blir lågorna större och därmed effekten högre.  Lågornas storlek är i stort sett omvänt proportionell mot uppvärmningstiderna; ju kortare uppvärmningstid desto större lågor. Inga ljus gav någon märkbar sotning eller besvärande lukt.Här är några andra tester där man har testat vilka ljus som ger mest brinntid för pengarna.

Smartson       SVT Plus       VästerbottenKuriren        TV4
.

Återvinning av värmeljus

I Sverige används ca 300 miljoner värmeljus per år.  Det motsvarar ca 225 ton aluminium från kopparna och ca 75 ton stål från vekhållarna.  Framställning av ny aluminium är en väldigt energikrävande process.  Det medför därför en stor energibesparing och miljövinst att återvinna aluminium, det går åt ca 95 % mindre energi än vid nytillverkning.
Om man lämnar de använda värmeljusen kompletta till metallåtervinningen, kommer aluminiumet att brinna upp i återvinningsprocessen.  Detta beror på att magneter används för att separera stål från övriga metaller.  Så om vekhållaren sitter fast i aluminium-koppen, kommer den att följa med till stålåtervinningen, där den förbränns pga den höga temperaturen när stålet smälts.  Därför ska man peta bort vekhållaren innan värmeljusen lämnas till återvinningen.  Man ska alltså lägga både koppen och vekhållaren i metall-återvinningen, men separerade.

2015-02-24

IKEA liljeholmen rusta biltema Coop bolsius papstar åhlens fixa jula bauhaus ÖoB Duni x-tra

Annonser

3 kommentarer till Test av värmeljus

  1. Ulv i fårakläder skriver:

    Jag brukar återvinna mina värmeljuskoppar själv genom att fylla på dem, fungerar fint och så får man nytta av alla gamla ljustumpar med.

    • rolerix skriver:

      Jag har också provat att göra egna värmeljusljus, men jag använde för grova vekar så lågorna blev för stora. Jag har just nu inget behov av att återanvända ljuskopparna, jag har fortfarande kvar en massa ljus efter alla testerna. Vad använder du för vekar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s